Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu słynnych na całym świecie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Imponująca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co rzeczywiście uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić wolno jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.