Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród wielu wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, ravioli i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film