Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.
Wino Włochy
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.